top of page

ЛЕКЦИЈА ЗА ТИНЕЈЏЕРЕ: ГНЕВ


ПРАВОСЛАВНО ХРИШЋАНСКИ ПОГЛЕД НА ГНЕВ

Гнев је грех и извире из људске гордости. На изворном грчком језику реч „грех“ дословно значи „промашити циљ“. Наш циљ је живљење у заједници с Богом. Не градећи свој свакодневни живот и наше поступке у заједници с Богом често„машимо циљ“ и грешимо. Гневна (љутита) особа може нанети велику штету другима и себи, управо због негативног интензитета која иде са гневом.

Неопходно је разумети (препознати) хришћанску разлику између врлине и греха. Можемо рећи да је врлина свака наша позитивна мисао и дело учињено у Христово име, док је грех свака наша негативна мисао и дело учињено у име нашег ега. Људска природа је често слаба и да бисмо имали здраво духовно узрастање у врлинама треба увек да се уподобимо Христу Спаситељу.

Превазилажење гнева је доживотна лекција

Савремено друштво наглашава потребу за здравим животом истичући добре стране физичке активности. Корисна је иницијатива о вођењу рачуна о свом телу, али је једнако значајно (или још значајније) да водимо бригу о свом духовном здрављу. Еванђеља потврђују да је Господ истицао да је човеку неопходно да се чува од греха и грешних (по)мисли уопште. Христос иде још дубље и напомиње да се семе греха зачиње још у мислима. Ова идеја је била нарочито разрађена у монашком искуству ране Цркве.

Самоконтрола

Сплет различитих околности доводи до љутите реакције. Понекад ћемо добро мислити, али лоше реаговати. To што ћемо неког другог растужити својом љутом реакцијом је, без обзира на намеру, знак слабости. Да би дошло до избегавања пренаглашених реакција, у којој ум не може да влада емоцијама, потребно је избећи вербални сукоб. Циљ је победити овакве страсти. Надјачати понос најтежа је духовна вежба, али доноси бројне духовне користи. Насупрот гневу истиче се врлина кротости или трпљења.

Савет духовника / исповест

Имати духовника је суштинска ствар у нашем црквеном животу. Основна улога духовника је да се моли за своју духовну децу. Свештеник подстиче молитвени дух јер је молитва основно духовно средство у борби против гнева и сваког греха. Молитва је најбољи лик за сваку стресну ситуацију. Искрена и усрдна молитва донеће кротост (трпљење), врлину која побеђује сваку гневљиву (љутиту) ситуацију. Исповест има исцелитељни ефекат за проблеме и изазове са којима се суочавамо у свакодневном животу. Пре одласка на исповест код свештеника потребно је, без правдања и(ли) самосажаљења, молитвено испитивати своју савест о свим поступцима која се чине, вољно или невољно,према себи и ближњима.


Лекцију приредио ђакон Јован Аничић, Референт Одељења за Верску Наставу Епархије Источноамеричке СПЦ, 2020. Лекција (са дискусијом) је била намењена тинејџерима који похађају летњи Камп Светог Саве у Шејдланду.

21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page