top of page

ДРУГИ ПРАВОСЛАВНИ ПОРОДИЧНИ САБОР У МАНАСТИРУ НОВА МАРЧАруги православни породични Сабор, одржан 15.септембра 2018.године у манастиру Нова Марча, показао је сву лепоту дечје раздраганости, смисао родитељске жртве и значај дружења и игре. Дан је био предиван, Богом створен, да се радујемо у њему. Овогодишњи Сабор је премашио наша скромна очекивања. Дошло је око 60 деце, али и доста малих бебица. Овај податак указује на чињеницу да је дошло дупло више деце у односу на септембар 2017. Као и прошлог лета, родитељи су поднели значајан напор, дошавши из Колумбуса, Акрона, Кливленда, Лорејна, Јангстауна, како бисмо се дружили. Поред српског језика, могла се препознати и реч нама драгог руског језика.

Више од 7 свештеника је узело учешћа у литургијском сабрању. Певница је улепшала богослужење својим дивним гласовима. Деца су читала апостол. По Светој Литургији је уследио едукативно-забавни програм. Вредне женске руке су умесиле укусна пецива, хране је било на претек. Није било места бризи, журби. Свештенство је показало умешност у спортским надметањима, победивши екипу ''мирјана'' у натезању конопцем. Аплауз и осмеси нису изостали.

Деца су показала своје таленте: умешност у цртању, вучењу конопца, надметала су се у вештом ношењу јаја у кашичици, фудбалу.. Појање се чуло у цркви, радило се у одвојеним групама. Испред цркве се играло коло. Пред сунцем су поносно засијале дивне ношње и још лепши дечији осмеси. Протине кћери су божанским гласовима појале изворне српске песме. Као успомену на наше дружење, деца су посадила дрво. Потребно их је поучити да треба да чувају творевину Божју, да негују односе, да се радују сусрету са другим. Деца су добила симболичну диплому са потписом Епископа Иринеја као успомену на овај Сабор. Ватрогасци су дошли и ове године, иако уморни од обавеза и извршавања свог часног позива. Савесно су појаснили деци колика је одговорност у спашавању људи, животиња, природе. И њима смо дали диплому. Обрадовали су се искрено.

Рађале су се идеје за следећи Сабор, како да будемо још бољи и како да прерастемо себе. Да нас дође још више! Даће Бог.

Најтоплије благодаримо на свесрдној подршци нашем Владики Господину Иринеју, Епископу источноамеричком, домаћинима у манастиру Нова Марча, оцу Максиму и сестри Анастасији, свему свештенству које се одазвало нашем позиву и нашем честитом народу, родитељима, бакама, декама, који су се такође несебично одазвали и дошли. Учитељицама и учитељима, свим волонтерима, неизмерно хвала од мене лично на помоћи. Још више дугујемо нашој деци, хвала им на енергији и осмесима! Највише да заблагодаримо Богу Промислитељу, Који нас у нашим добрим намерама руководи да непрестано растемо у висине Христове.


Photo Gallery at: https://easterndiocese.org/public/ss/gallery.php?ssid=1841&s=1#(mb-grid_1841|popup)=/images/2018/0927-familyday/20180915_092039_resized.jpg;

6 views0 comments
bottom of page